Tracking

We stellen je iets voor: een relatie-opbouwende oefening met een enorme impact. Het heet tracking. Tracking is een middel om actief een heldere blik te ontwikkelen en je vermogen tot objectiviteit uit te breiden. Je kunt het toepassen op alle gebieden waar je je gewaarzijn wilt versterken en om tot een wijze keuze of beslissing te komen. Je liefdesleven, werk, gezondheid, financiën. Het gaat over een manier van kijken.

Tracking betekent dat je je aandacht leert focussen, en dat je alles wat er op dat moment in je geest verschijnt bekijkt met een nieuwsgierige en gelijkmoedige blik. Je volgt op de voet wat er voorbij komt, aan gebeurtenissen, gedachten, ideeën, gevoelens.Zodoende vergroot je evenwicht en objectiviteit. Je ontwikkelt onderscheidingsvermogen en kunt zien welke handelwijze tot positieve beweging en verandering leidt, zowel voor jezelf als voor anderen.

Meegesleept

Wij allemaal laten ons soms meeslepen door onze emoties. Emoties die gekleurd worden door herinneringen. Gedurende ons leven maakt iedereen wel pijnlijke situaties mee en worden we gekwetst. Dit beïnvloedt onze beleving van gebeurtenissen en relaties in het nu. We kijken en beleven op een persoonlijke en selectieve manier. Soms positief, dan weer negatief. Onze beleving en de werking die er van onszelf uitgaat wordt er enorm door beïnvloed.

Daarom is tracking zo belangrijk, want door tracking ontwikkel je gewaar zijn. Dit helpt je een meer objectieve houding te ontwikkelen, waarmee je je innerlijk kunt observeren. Je wordt niet overspoeld door je emotie en schiet niet in allerlei oordelen.

Oefenen

Dit oefen je in je dagelijks leven en in je relatie, door aandacht te hebben, je bewust te worden van je intenties en gevoelens. Kijken.
Je kijkt en registreert alleen wat er gebeurt. Dit is vaak moeilijker dan je zou denken, omdat we het zo vanzelfsprekend vinden om situaties in te kleuren met onze eigen blik.

Door wat afstand te nemen van je eigen innerlijke roerselen, kun je je bewust worden van de invloeden op je motivatie: die van je persoonlijkheid en die van je ziel.

Wat je doet is:

je stelt regelmatig vast waar je bent. Let op de resultaten die je boekt, en bij een verandering van richting neem je waar of je op het juiste spoor zit, of je on track bent.

Een waardevolle benadering van tracking is beschreven in The five stages of the soul, van Harry R. Moody en David Caroll. Deze vijf stadia van de ziel zijn: de roeping, de zoektocht, de worsteling, de doorbraak en de terugkeer. Elk stadium is een logisch vervolg op het voorafgaande en leidt als vanzelf naar het volgende. Samen vormen de stadia een volledige cyclus van manifestatie. Je kunt deze vijf stadia toepassen bij het kijken nar je liefdesleven. Gaandeweg leer je innerlijke leiding en wijs handelen op elkaar af te stemmen.